Tuesday, 20 January 2015

Cooti..

please dont mis-pronounce the title ye ;)

waktu cuti sudah mula menjengah.. aku mengambil peluang untuk buat part-time.. not common part-time yg org buat kat mall or seumpama dengannya, tapi perkara pertama/baru buat aku.. part-time as a tutor..

for beginning, aku ada hantar resume pada sebuah pusat tuisyen, basically my background is more to mathematics, and dia ada cakap yang pengajar untuk matematik ni dah ramai.. but, they still take me as one of their Math's tutor.. so, early of January, aku dh dapat kelas handle budak2 primary school, standard 1,2&3.. Darjah 1,2&3 they combine in one class, so bayangkan aku kena handle budak2 ni at one time..

tak ramai pun, since 2 orang (Darjah1), 1 orang (Darjah2) and 2(Darjah3).. total is 5.. cuma nya, aku tak boleh nak ajar pakai white board, since all of them have different syllabus, but with same topics.. kecuali aku ajar budak Darjah1, then aku bleh pakai white board since Standard 2&3 memang dah cover..

the main problem is not about the syllabus nor teaching method. tapi budak2 nya Ya Rabb.. hanya Allah je yang tahu.. their clumsiness, laziness, roughness, degil.. aduihhhh.. mmg kena byk sabar kalau nak handle budak2.. they are not easy as i thought.. ingt handle budak2 ni sonang je, tp kepala tangan pusing nk mikir.. nsib baik kaki ni tak pusing skali..

and one thing aku suka pusat tuisyen ni adalah sebab its 1 Malaysia.. haha.. budak kelas aku ada sorang Indian.. and this boy really active and pakai kawan dgn budak2 Melayu yang lain,and budak2 Melayu yg lain pun boleh borak pukul tampar without hesitate..

what can i say about my part-time ~~~ AWESOME beb..

aku tak pernah pun terfikir akan masuk dunia mengajar ni, since aku paling tak suka nak mengajar apatah lagi mengawal kesabaran demi budak2.. so, from this experience, aku boleh rasa yang aku boleh belajar something.. now, tak sampai sebulan aku mngajar, and i think i will continue this until the end of the year, MAYBE.. haha..

till then guys.. SEE YA..

*alang2 tu aku nak letak video TARZAN ;)  have fun guys..

video


6 comments:

  1. Cam best je jadi tutor, tapi aku tak suka budak kecik. Haha
    I guess i should learn from you, learning new thing.
    Happy tutoring bro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. thnx bro.. sorry, quite busy these few days.. and noted pasal Chuck kau.. ;)

      Delete
    2. comel2 jgk.. tp kna tahan pressure yg jnis nakal tak boleh kawal.. haha

      Delete
  2. hope xde sakit darah tinggi or sakit jantung huhu sbb nk melayan bebudak ni mmg agak mencabar kesabaran

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes shin.. btul tu.. dh request awal2 nk tukar kelas, ajar SPM.. or at least form3.. tak tahan kesabaran.. haha

      Delete